• tuchscher@gmail.com

Koniec hrám a diskusiám, ideme z kopca

Koniec hrám a diskusiám, ideme z kopca

Ak kedysi platilo, kto nie je v hlavných správach Markízy, neexistuje, tak dnes čelíme podobnej požiadavke – byť „videný“ na Facebooku. Touto premisou sa riadia niektoré subjekty, ktoré tu však ani zďaleka nemajú svojich klientov.
Na Facebook sa možno pozerať vizionársky. No kým významná časť populácie ešte len objavuje tento komunikačný kanál, počúva, čo všetko dokážu „tie internety“, a necháva si platiť drahé školenia, druhá časť sa už pomaly pozerá na cestu z kopca. Dokazuje to aj nedávno zverejnený prieskum Pew Research Center, podľa ktorého približne štvrtina užívateľov Facebooku plánuje stráviť na tejto sieti menej času ako v uplynulom roku.
Ak chcú byť komunikační konzultanti najlepší v tom, čo robia, o tomto trende už dávno vedia. Vedia aj o tom, kam sa daná komunita pomaly, ale isto presúva. Tak ako sa mení obsah hudobného adresára v telefóne či prehrávači mp3 cieľovej populácie.
Problém je však v inom. Mnohí komunikátori totiž rezignujú na svoj konzultačný rozmer a plnia svojim klientom to, čo si povedia. Je pre nich veľmi ťažké povedať – toto vášmu biznisu nepomôže, toto môže vašich klientov uraziť. Ako človek, ktorý bol aj na strane klienta, môžem povedať, že viac na mňa zapôsobilo, keď mi externý poradca ukázal novú perspektívu, ako keď „len“ splnil na 100 percent moje zadanie. Chce klient facebookovú hru – bez problémov, dostane ju. Chce 10-tisíc likov – ešte ľahšie, môže ich mať už zajtra. Spolu s obchodným riaditeľom takejto spoločnosti sa však pýtam – ako daný projekt pomohol naplneniu obchodných cieľov? Nestratila firma viac zákazníkov, ako ich získala?
V poslednom čase ma drží myšlienka Scotta Strattena, jedného z najvplyvnejších ľudí na Twitteri, ktorý povedal – „Sociálne médiá nič neriešia. Len zosilňujú hlas… Sociálne médiá nie sú dobrým miestom, kam ísť, ak ste zlí v tom, čo robíte.“
Kľúčové pre komunikačných konzultantov je nielen poznať produkt, ktorý sa na sieťach snažíme podporovať, a jeho konkurenciu, ale aj jeho cieľovú skupinu, aké sú jej hodnoty a hranice. Posúvanie hraníc je totiž fajn idea, avšak niekedy sa to môže vypomstiť. Za hranicou sa človek objaví sám a nemá sa s kým o svoj úspech podeliť. Ten, kto takto bezhlavo posúva hranice, si svoju samotu aj zaslúži.

(Písané pre Stratégie)

Lubo

Leave your message